Varför har många av våra ekoviner en doft av "Garrigue" eller "Macchia"?

.

När vi beskriver doften hos "våra" ekoviner från medelhavsområdet, använder vi ofta begreppet "Garrigue" eller "Macchia". Typiskt för hela medelhavsområdet, är att det förekommer en 2-3 meter hög och nästan ogenomtränglig vegetation av bland annat ginst, rosmarin, cistros, trädljung, taggranka, smultronträd (en art i familjen ljungväxter) och myrten (som man tillverkar likör av på Sardinien). Mitt på dagen, och på sommaren när det är riktigt hett, fylls luften av dessa dofter av torra örter och även kåda, och detta brukar man beskriva som "Garrigue"- eller "Macchia"-doft. Stockar och druvor som växer i närheten verkar faktiskt ta till sig av den här väldoftande "parfymen", så att det faktiskt märks i det färdiga vinet som en angenäm örtighet, Goda exempel på detta är följande viner:

La Chapelle de Romanin

Seguret, Clos du Joncuas

Côteaux du Languedoc, Domaine de la Triballe


Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com


.

Konsekvenser av Oidium och Peronospora i ekologisk vinodling kontra konventionell

.

Mjöldagg (Oidium) och falsk mjöldagg (Peronospora) är de svampsjukdomar som är farligast för vinrankan.

Vid ett mjöldaggsangrepp bildas ett vitt-grått mögel på druvor och blad. Som en följd av detta spricker druvorna upp, och vid fuktigt väder börjar de ruttna. Tillverkar man vin på sådana druvor så smakar vinet mögel.


Falsk mjöldagg (Peronospora) uppstår vid fuktig väderlek, och visar sig först som gulaktiga fläckar på bladens ovansida, och senare som ett vitt svampskikt på bladens undersida. Efter några dagar blir bladen gulbruna och faller av. Druvornas utveckling och mognad stannar av, de skrumpnar och torkar in. Vid ett stort angrepp kan hela skörden gå fördärvad.


I konventionell vinodling används kemiska och kemisk-systemiska bekämpningsmedel mot svampangrepp (fungicider). Systemiska bekämpningsmedel verkar inifrån växten. Ekologiska vinodlare får använda koppar-preparat mot peronospora och svavelpreparat mot oidium. Både konventionella och ekologiska vinodlare känner väl till de möjliga åtgärderna och dess följder vad gäller skördebortfall och inverkan på vinets kvalitet.


Vad som dock är mindre bekant, är att druvor som behandlats med kemiska fungicider får mycket tjocka skal och utvecklar ett fast och hårt fruktkött. När man sedan pressar dem får man tillsätta enzymer för att fruktköttet ska bli mjukt och "pressbart".


Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com

.

Chianti Colli Senesi DOCG 2007 - Torre alle Tolfe

.

"Efter ett års lagring i vår källare överträffar denna ekologiska Chianti alla våra förväntningar och har verkligen varit värd att vänta på! Den uppvisar nu alla karaktärsdrag för ett väldigt bra vin från Toscana, till och med bättre än tidigare årgångar, som utmärkts med

1:a pris i VINUM (schweiziskt/tyskt vinmagasin) i en provning som jämförde 180 toscanska viner: bästa chianti och mest prisvärd.


2:a pris i DER FEINSCHMECKER (tysk mattidning) där man testade 69 olika Chianti.


Det som skrevs om årgång 2005 i dessa tidskrifter, bekräftades av en provningspanel under VINITALY (Italiens största vinmässa), som gav årgång 2007 en "GRAN MENZIONE"


Doften karaktäriseras av mogna bär, körsbär, vanilj, ek, kryddor och örter, med inslag av mineral; koncentrerad och fräsch visar den upp Sangioveses själ. Vad gäller smaken har den också mycket att visa upp; karaktären av mogna körsbär och dem kraftfulla strukturen gör vinet lämpligt även till en stek, eller smakrika såser. Serveras nu vid 15-17 grader, eller lagra till 2012.


Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com

.

"Våra" vinodlare längs med Loire och Cher

.

I slutet av april, på väg hem från Nantes, besökte vi "våra" vinodlare längs med Loire och Cher (en biflod till Loire).


När vi åkte genom Muscadet-distriktet slog det oss, att de konventionellt odlade vinmarkerna inte var "nakna" (det vill säga behandlade med herbicider), utan täckta av en rödbrun växtmassa. Förklaringen till detta fick vi av Guy Bossard, Demeter-ansluten vinodlare på Domaine de l`Ecu: på grund av de starkt ökande priserna på herbicider, sprutar de konventionella odlarna med detta 3-4 veckor senare än de brukar. Det som händer då, är att den första växtligheten bestående av gräs och "ogräs" inte förhindras, utan utrotas först när den växt upp 10-20 cm. När denna växtlighet dör, färgas den rödbrun.

(biodynamiskt skött vingård på Clos de la Coulee de Serrant, bilden tagen 20.04.2007 kl 12.15, i bakgrunden Chateau La Roche aux Moines)


Rent allmänt så försöker dessa vinodlare att minska ner herbicidbesprutningen per år - av kostnadsskäl. Sammantaget så tycker vi att dessa vinodlingar är en skam för hela Muscadetområdet, där det för övrigt endast finns två stycken ekologiska vinegendomar, vad vi vet.


Hur man skonar omvärlden, och kan få ekologisk vinodling att fungera, fick vi höra om hos Guy Bossard, som per telefon meddelade vår ankomst till Viginie Joly (Clos de la Coulee de Serrant). Han visse, att de hade planterat unga vinstockar längs med en stenmur, och han gav dem rådet att samla in de sniglar som bodde i stenmuren och som kommer ut när det regnar, innan de gav sig på vinrankorna.

(konventionell (besprutad med herbicider) vinodling alldeles i närheten av Clos de la Coulee de Serrant, fotograferad 20.04.2007 kl 12.52.)


Alla vinodlare vi besökte klagade över en mycket klen skörd 2007 (ihållande regn och Peronospora) och 2008 (kraftig frost 7 april då de unga vinstockarna frös ihjäl). Ett dåligt år kunde de klara finansiellt, men två år i sträck är för mycket och nu hoppades alla på en lyckad skörd 2009.


Egentligen hade vi för avsikt att besöka ett "nytt" vingods i Appellation Vouvray, men det kändes inte tillräckligt viktigt att inspektera vinodlingarna i hällregn och utan gummistövlar....


Catherine Roussel och Didier Barouillet på Clos Roche Blanche har redan arrenderat ut hälften (9 hektar) av sina vingårdar och planerar att gå i pension inom de kommande åren, förutsatt att de hittar en efterträdare. De bekymren har inte familjen Dauny (Sancerre), där övertar äldste sonen ansvaret för vingården lite i taget.

(Virginie Joly vid ingången till provningskällaren.)


Facit från den här resan: den är en härlig känsla att samarbeta med så kvalitetsorienterade och ansvarstagande vinodlare, som dessutom levererar högklassiga, rena och karaktärsstarka ekoviner.

Ekologiska viner, som vi själva mer än gärna avnjuter och med gott samvete kan rekommendera våra kunder!

Erich Hartl

hartl@weinpur.de

http://www.organicwinepure.com/

.