Varför har många av våra ekoviner en doft av "Garrigue" eller "Macchia"?

.

När vi beskriver doften hos "våra" ekoviner från medelhavsområdet, använder vi ofta begreppet "Garrigue" eller "Macchia". Typiskt för hela medelhavsområdet, är att det förekommer en 2-3 meter hög och nästan ogenomtränglig vegetation av bland annat ginst, rosmarin, cistros, trädljung, taggranka, smultronträd (en art i familjen ljungväxter) och myrten (som man tillverkar likör av på Sardinien). Mitt på dagen, och på sommaren när det är riktigt hett, fylls luften av dessa dofter av torra örter och även kåda, och detta brukar man beskriva som "Garrigue"- eller "Macchia"-doft. Stockar och druvor som växer i närheten verkar faktiskt ta till sig av den här väldoftande "parfymen", så att det faktiskt märks i det färdiga vinet som en angenäm örtighet, Goda exempel på detta är följande viner:

La Chapelle de Romanin

Seguret, Clos du Joncuas

Côteaux du Languedoc, Domaine de la Triballe


Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar