Varför är vin dyrt eller billigt?

.
En sak som ligger till grund för detta är är mängden skördade druvor per vinstock eller hektar.

Exempel 1: Här ser ni tre foton, som visar skillnaden mellan en vingård som är kvalitetsorienterad, och en som är kvantitetsorienterad.

Detta är en av endast två Tinta de Toro-druvklasar på en vinstock, i vingården hos Nuntia Vini. Här är den genomsnittliga skördemängden 0,8 - 1 kg per vinstock. En flaska vin som gjorts på dessa druvor kostar drygt 25 Euro. För dyrt?


Resultatet är ett verkligt naturligt vin, som inte fått några andra tillsatser än lite svavel. Men ingenting fattas heller; mycket mineraler, resveratrol och andra växtpolyfenoler, som verkar antioxidativt och anti-cancerogent. Vinet, som är fylligt och koncentrerat, är en stor nöje att avjuta och är dessutom lagringsbart.

Exempel 2: Här ser man en del av avkastningen på en Ugni Blanc-vinstock i västra Frankrike. Uppskattningsvis kommer ägaren till den här vinstocken att skörda mer än 20 kg! Vinet som framställs härav borde därför inte kosta mer än 1 Euro. Konsumentpriset per flaska hamnar dock på ca 5 Euro. En bra affär, eller hur?

Resultatet är en tunt, obetydligt, fullständigt neutralt vin med låga halter av mineralämnen. Förmodligen är druvmustens sockerhalt så låg, så att den måste tillsättas socker till jäsningen. På vinspråk kallas detta att chaptalisera, för att den här saften under jäsningen ska få en tillräckligt hög alkoholhalt för att få kallas vin. Eftersom så många druvor på en vinstock innebär att de knappast är mogna, innehåller de för mycket syra, som man avlägsnar med vissa preparat, eller så tillsätter man druvmustkoncentrat, för att neutralisera syran och göra det hela smakligare.

Erich Hartl
hartl@weinpur.de
www.organicwinepure.com.de
.

2 kommentarer:

 1. Vi avnjöt det här vinet till en entrecote och jag måste säga att det var ett rent, rikt, kraftfullt fast välkomnande vin; absolut hänförande fast det såklart är väldigt ungt. Det har en sådan fin balans så man känner att det kommer att utvecklas väldigt bra och öppna upp sig. Och vad mig beträffar, så uppskattar jag att det är lite tanniner (de är dock väldigt integrerade i frukten). Och ett sådant här vin är verkligen en naturens gåva! Man får en härlig kick som man kan få av ett vin som är lite mer än bara ett gott vin till maten! Förut har jag haft den känslan när jag avnjutit en riktigt lyckad röd bourgogne... ska bli spännande att se det här vinet utvecklas!

  SvaraRadera
 2. Dear John,

  allow me to answer you in english because it would take me too langue to write in swedish.

  I am very happy about your impressions about our organic wines and I am sure, if your countrymen/women would know more about the hight quality and reasonalble prices of our wines, orders would come in endlessly. I thank you very much for the time you spent writing and I wish you a lot of joy with our organic wines.

  Kind regards,
  Erich

  SvaraRadera