Badia a Coltibuono - eller tusen år av ekologisk vinodling

Badia a Coltibuono, den goda skördens kloster, är en av de mest välrenommerade odlarna av Chianti Classico och dessutom möjligen ett av de äldsta vingodsen i Toscana. Det grundades på 1100-talet av munkar tillhörande Vallombrosa-orden i närheten av Gaioli i Chianti. Under Napoleons herravälde blev Badia a Coltibuono sekulariserat och sedan förvaltat av en fransk general.

1846 övertogs Badia a Coltibuono av Michele Giuntini, en florentisk bankir och förfader till den nuvarande ägarfamiljen Stucci-Prinetti. Det var dock först hans barnbarn Piero Stucci-Prinetti och hans fru Lorenza di Medici som upptäckte den vinodlings- och lantbruksmässiga potentialen hos godset, såväl som den ekonomiska betydelsen både för sig själv som för hela Toscana. Vilken vinodlare besitter så värdefulla vinrankor, som har växt ostört i tusen år och haft all den tiden för att anpassa sig till de förutsättningar som råder just där?

På grund av munkarnas skriftliga anteckningar vet man att aldrig några främmande vinstockar har planterats där.

Med dessa vinstockar var det lätt att bedriva ekologisk odling, eftersom svampsjukdomar och skadedjur endast uppträder mycket sporadiskt.

Som första kvinnliga president för Chianti Classico-konsortiet (Chianti Storico) satte Emanuela Stucci-Prinetti och hennes bröder Guido och Paolo, som gemensamt leder Badia a Coltibuono, standarden för ett föredömligt sätt att skapa varaktighet, kvalitet och tradition. För dem som måste övertygas, rekommenderar vi att besöka Badia a Coltibuono. Där kan man boka en matlagningskurs, eller bara delta i en vinprovning eller äta i restaurangen - eller att beställa Badia a Coltibuonos viner från oss:


Chianti Classico

Chianti Classico Riserva

Chianti Classico Cultus Boni

Chianti Classico Sangioveto

Erich Hartl

hartl@weinpur.de

www.organicwinepure.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar